Syll är något som ofta nämns i byggtekniska sammanhang och syftar på en marknära bjälke. Syll är inte lika vanligt idag när man bygger hus. Ett syllbyte kan bli aktuellt om syllen exempelvis är fuktskadad.
Jag är inte själv expert på området och rekommenderar att du kontaktar en fackman om du har funderingar kring syllbyten. Du finner säkerligen en fackman i närmaste stad om du söker dig fram på nätet.
När det gäller byggteknik funderar jag på hur det ska bli med priserna på virke framöver. Jag handlade plankor i helgen på byggbutiken som ligger i närheten. Blev förvånad att de höjt priserna med 25 % och att kvaliteten såg ut att vara sämre än tidigare. Bra plankor har ofta fått växa till sig i många år och saknar sprickor och andra defekter som är vanligt när du har snabbväxande träd som material. Plankorna jag såg i butiken var fulla av kvistar och hade dålig kvalitet. Behövde köpa plankor eftersom jag renoverar balkongen på andra våningen. Det är dags att byta ut balkongräcket, plankorna har börjat vittra sönder av vind och regn.
Syllbyten kommer jag inte behöva oroa mig över, huset jag bor i är byggt med läkt. Köpte fastigheten för 20 år sedan och den har klarat sig bra utan större renoveringar.
Riksbanken tror att det snart är dags för fler räntehöjningar. Tidigare har man annonserat att en räntehöjning ligger långt bort, men detta har alltså nu förändrats. En högre ränta påverkar privatpersoners ekonomi då deras bokostnader blir högre. Företagen drabbas samtidigt av detta genom att deras lånekostnader också ökar. Vilka gynnas av höjda räntor? Bankerna gynnas ofta av höjda räntor, då de kan ta mer betalt för lånen de erbjuder företag och privatpersoner.
Bostadspriserna har fortsatt öka i Sverige senaste tiden, en högre ränta kan bromsa prisökningen och i vissa fall sänka priset på bostäder. Priset på bostäder påverkas till stor del av konsumenters förväntan på framtida bokostnader, räntan, utbudet av bostäder och landets ekonomi.